Start
Omhoog

 

Wanneer men over een front spreekt dan denkt men ook aan neerslag en uitgebreide wolkenvelden. Het mengen van de verschillende luchtmassa's verloopt moeilijk en daardoor zal aan de fronten de warmere lucht stijgen over de koudere lucht. Dit leidt dan tot afkoeling en neerslag. De reden waarom de warmere lucht stijging aan het frontvlak te wijten is aan de dichtheid, warmere lucht heeft een lagere dichtheid dan koudere. 

 

250px-Kou-en-warmtefront.png

 

Hierbij onderscheidt men 2 fronten, namelijk:

         Het warmtefront

Men spreekt van een warmtefront als een luchtmassa met relatief warme lucht over een gebied schuift waar koude lucht ligt. Bij een warmtefront komt van oorsprong warme lucht op ons af. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht zal de warme lucht in eerste instantie in de hogere luchtlagen merkbaar zijn. Naarmate het warmtefront naderbij komt, wordt de warme lucht lager op lagere niveaus voelbaar. Brengt op zijn minst wolken en mogelijk ook neerslag.

         Het koufront

Bij een koufront wordt de warme lucht met geweld verdreven door koude lucht. De zwaardere koude lucht schuift onder de warme lucht. Hierdoor stijgt de warme vochtige lucht vrij plotseling omhoog. Brengt op zijn minst wolken en mogelijk ook neerslag, soms met buiig karakter.

 

 

http://www.meteo.be/meteo/download/nl/219881/image/scaletomax-516-516/fronten.gif

De rode lijnen op deze afbeelding zijn de warmtefronten en de blauwe lijnen zijn de koufronten.