We bereiden je voor op hogere studies of via een meer praktisch programma maken we van jou een gedreven technicus. Onze leefcultuur is warm en menselijk. Klare afspraken zetten we om in kansen waardoor je ervaart dat je meer kunt dan je denkt.

Volg ons via: Twitter | Facebook

Ons weerstation

Share |

Filter berichten

Archief

Bert De Deckere finalist in Vlaamse Sterrenkunde Olympiade (bron: Het Nieuwsblad)

Bert De Deckere finalist in Vlaamse Sterrenkunde Olympiade (bron: Het Nieuwsblad)

TIELT - Onlangs vond in het Planetarium in Brussel de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade plaats. De absolute winnaar van deze olympiade kreeg de mogelijkheid om een waarneming uit te voeren met de Mercator telescoop op La Palma (Canarische eilanden). Bert De Deckere, laatstejaarsleerling Elektriciteit-elektronica aan het Vrij Technisch Instituut Tielt, was een van de zes finalisten.

'Na een internetvoorronde werden zes finalisten aangeduid die de opdracht kregen om een waarnemingsproject uit te werken met een telescoop op La Palma. Het waarnemingsproject waar ik voor koos was getiteld 'Asteroseismologie'', getuigt Bert.

'Deze wetenschap stelt ons in staat om uit de trillingen van sterren meer te weten te komen over de massa, leeftijd, convectielagen ... van sterren. Na een grondige bespreking van dit onderwerp, waarbij met name de bespreking van de trillingen in alle vormen en maten aan bod kwam, volgde een overzicht van de uitgebreide mogelijkheden die deze wetenschap biedt.

Ook de praktische kant kwam aan bod. Hierbij werd toegelicht hoe men de trillingen praktisch kon waarnemen (fotometrie/spectrometrie) en hoe deze gehuisvest kunnen worden in de theorie.

Hierna volgde de motivatie voor het onderwerp, om af te sluiten met de praktische waarneming met de Hermes spectrograaf die aanwezig is in de Mercatortelescoop. Hierbij was het de bedoeling om de rode reus KIC6928997 waar te nemen en zo meer te weten te komen over de toekomst van onze eigen zon', vervolgt Bert.

'Na het waarnemingsproject werd een voorstelling gegeven van 'the violent universe'. Hierbij kregen we een overzicht van de gevaren die heersen in de ruimte, van komeetinslagen tot 'gamma ray bursts' die het leven op aarde onmogelijk zouden maken.

Afsluitend werd tijdens de proclamatie de top drie bekendgemaakt. Jammer genoeg viel ik daar net buiten, maar ik kreeg toch een boekenbon en sterrenkundig boekenpakket mee naar huis.'

woensdag 11 mei 2011